Sprekers

helmy-abouleish

Helmy Abouleish - SEKEM

In de Egyptische woestijn nabij Caïro, werd in 1977 door dr. Ibrahim Abouleish SEKEM opgericht, een plek voor duurzame menselijke ontwikkeling. Wat begon met het vruchtbaar maken van woestijnland door middel van biologisch-dynamische methodes, groeide uit tot een ware community waarbij de holistische visie het economische, sociale, culturele geestelijke en economische leven integreert. De missie richt zich op het ontwikkelen van het individu, de gemeenschap en de aarde, door middel van een eigen school, het vervaardigen van producten en diensten, een medisch centrum en een eigen universiteit. Ze werken zeer actief aan gelijkheid op gebieden van gender en culturele diversiteit, en het bieden van kansen aan minderheden zoals gehandicapten.

Helmy, zoon van oprichter Ibrahim, is de tegenwoordige CEO van SEKEM.  Hij studeerde aan de universiteit van Cairo en zet zich ook buiten SEKEM  in voor de grote uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals klimaatverandering, voedselzekerheid en sociaal ondernemerschap. Met veel blijdschap willen we alvast met jullie delen dat hij zal komen spreken op de Michaëldagen! Inhoudelijke informatie volgt.

pargaraaf-frans-lutters

Frans Lutters - Grenzen als bewustzijnsuitdaging

 Grenzen zijn plaatsen van overgang en bewustzijn.  Grenzen in Europa en daarbuiten zijn soms ook plaatsen van strijd en pijn.. Vluchtelingen zoeken hulp en een nieuwe toekomst over de grenzen van een verwoest bestaan.  Het oversteken van een grens in vaak een stap in het onbekende, dit geldt op reis maar ook in relaties, of in je bewustzijn.  In zijn bijdrage zal  Frans lutters, in samenspraak met de aanwezigen,  grenzen verkennen als uitdaging voor een breder, groter en vooral ook menswaardiger bewustzijn!

 Frans Lutters studeerde onderwijskunde aan de Universiteit van Plymouth, Theologie in Nijmegen, Tilburg en Utrecht en Vrijeschool pedagogie. Hij is leerkracht Levensbeschouwing  aan de SVS Zeist en maakt deel uit van de Kenniskring van het lectoraat  Waarde(n) van Vrijeschoolpedagogie aan de Hogeschool Leiden. Hij is auteur van verschillende boeken o.a. over Harry Potter en over de Liberal Arts , is gehuwd en vader.

Jaap vd Weg

Jaap van de Weg 

Grenzen. Je komt ze vaak tegen. Grenzen beschermen je, ze geven het gebied aan waar je thuis bent, het is van jou. Ga je over je grenzen heen, ben je dan nog veilig? Weet je wat je tegenkomt, wie daar leeft, en of je welkom bent? Voor de een kan dat angst en onzekerheid en angst oproepen, voor een ander kan dat juist een uitdaging bieden.

Moed is iets dat nodig is wanneer je de grens overgaat naar het ongewisse. Het oerbeeld van moed, wanneer je grenzen overgaat in het donkerder deel van je eigen binnenwereld, van je eigen ziel, is Michael. Hij roept je zelfs op om die grenzen op te zoeken, maar duidt daarbij op het gevaar van de draken die je tegen komt. De draken van de onzekerheid, de twijfel, de angst, de kwetsbaarheid.

Hoe ga je hier in je dagelijkse leven bewust mee om?

banner Michaëldagen